Buz dağı modeli, sisteme, tek tek olayların ötesinde bakmayı sağlayan bir uygulamadır. Davranışlarda görülen eğilimler, sistemin yapısı ve zihinsel modeller derinlemesine araştırıldıkça potansiyel müdahale noktaları, kaldıraçlar daha kolay bulunabilir.
Buz dağı modeli, diğer sistem düşüncesi araçlarının (zaman boyunca davranış grafikleri, stok-akış diyagramları, nedensel döngü diyagramları, çıkarım merdivenleri) birbirleri ile ilişkilerinin görülmesini sağlar.
Buz dağının yüzeyinde görünen olayların altına, görülmeyen bölgelere indikçe, önce örüntülerle karşılaşır, bunların davranışını zaman boyunca davranış grafikleri ile anlarız. Bu davranışın altında yatan yapıyı stok-akış diyagramları ve nedensel döngü diyagramları ile anlarız. En derinde, bu yapıları da yaratan zihinsel modeller vardır. Bunları anlamak için de çıkarım merdivenlerinden yararlanırız.
Stoklar her yerdedir, zaman içinde artan veya azalan miktarları (birikimleri) temsil ederler. Göldeki su gibi somut değişkenler olabilecekleri gibi, mutluluk seviyesi gibi soyut değişkenler de olabilir.
Video, "High School Stock/Flow Ecosystem Lesson" sayfasından alınmıştır.
Copyright © 2015 Waters Foundation
Çıkarım merdiveni, aynı şeyleri deneyimlediklerinde bile, kişilerin nasıl farklı inançlar geliştirebildiklerini gösteren bir uygulamadır.
İlkokuldan bir örnek...